Positie van de tong bij zingen

tong bij zingen

Positie van de tong bij zingen

De juiste positie van de tong tijdens het zingen is heel belangrijk. Als je zingt met een vlakke of teruggetrokken tong zal je veel spanning creëren, duw je het strottenhoofd naar beneden dan zal je resonantie verliezen, omdat de achterkant van de keel wordt gevuld met de tong. De tong overspant een groot gebied in de mond en keel. Zij hecht zich aan het tongbeen dat is gelegen boven het strottenhoofd. Je gebruikt je tong voor het kauwen, slikken, proeven en spraak. Vaak gebruik van “NG” geluid aan de tong in de juiste positie kan helpen bij het oefenen met de tong.

Het is belangrijk dat je niet probeert om het geluid lekker te maken! Het enige belangrijke is dat het moeiteloos en glad moet aanvoelen. Je kunt het gevoel dat je klinkt als een muis krijgen dat is oke! Maar het moet echt moeiteloos voelen. Als je een innerlijke glimlach eraan toe voegt zal het nog beter voelen! Je zal niet alleen de tong in de juiste positie zetten, je zal ook de randen van de stemplooien (dunne stemplooien) goed leren beheersen. Je tong positie is heel belangrijk voor het zingen daarom is het goed om de tong niet te plat of terug getrokken te zetten. Dit zal spanning in de mond creëren en het strottenhoofd omlaag duwen. Ook zal een teruggetrokken tong de keelholte te veel vullen waardoor je resonan verliest.

Vaak hangt het ervan af welke klinkers de meeste problemen geven, meestal heeft het ook te maken met de motoriek van de zanger. Niet iedereen gebruikt de klinkers op dezelfde manier en dat kan afhangen van je spreek gewoonten. De oefeningen die helpen om de tong naar voren te richten zijn meestal gericht op de klinkers die de tong te veel naar beneden of naar achteren bewegen. Zo kan de zangstem optimaal gebruik maken van de klankkast maar ook het strottenhoofd blijft dan in een neutrale positie.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *