Stemstoornissen en stemproblemen.

stemproblemen

stemproblemenStemstoornissen en stemproblemen.

Afwijkingen aan de stembanden kunnen heel vervelend zijn en de trilling van de stembanden heel erg negatief beïnvloeden. Vaak is deze aandoening niet heel ernstig en kan het soms gewoon een lichte ontsteking zijn. Vooral bij verkoudheid kan zo een ontsteking optreden.

Maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn zoals bijvoorbeeld stemmisbruik of blootstelling aan bepaalde schadelijke en irriterende gassen of dampen. Maar ook slechte gewoonten zoals roken kunnen voor problemen met de stembanden zorgen en in sommige gevallen kan het gaan om een vorm van allergie.

Soms kan ook verlamming van de stembanden optreden, dit kan soms met therapie verholpen worden en in andere gevallen ook weer niet. In het ergste geval kan er operatief ingegrepen worden. Meestal gebeurd operatief ingrijpen bij goedaardige zwellingen van de stembanden. Deze operatie geschiedt altijd onder narcose en kan nadien voor een betere stem geluid zorgen.

Een ander factor die ook een rol speelt bij stemproblemen is de lichamelijke conditie. Vooral vermoeidheid is een factor die heel erg meespeelt bij stemproblemen. Maar ook emoties kunnen verkeerd stemgebruik veroorzaken en hierdoor stemproblemen teweeg brengen. Met een stroboscoop kan dan vast gesteld worden als je de stembanden verkeerd gebruikt of niet. Door verkeerd gebruik van de stembanden kan vervorming optreden. Deze vervorming kan zorgen voor knobbels in de stembanden. Om deze knobbels te voorkomen is het heel belangrijk om verkeerd gebruikt van de stembanden tegen te gaan, dit kan door middel van hulp van de logopediste. Maar je kan zelf ook wat maatregelen treffen zoals bijvoorbeeld te stoppen met roken. Maar ook door voldoende vocht en water te drinken kan je vervorming van de stembanden tegen gaan. Uitdrogen van het slijmvlies is waar je voor moet waken. Maar ook kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen moet je zoveel als mogelijk voorkomen. Deze maatregelen kunnen helpen de stembanden in toom te houden. Dat is slecht maatregelen voor de stembanden om zo vervorming te voorkomen.

We hebben dan ook een paar filmpjes toegevoegd zodanig dat u uw stem op de juiste manier kan oefenen en gebruiken.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *