Losse kaak tijdens het zingen

losse kaak tijdens zingen

Losse kaak tijdens het zingen

Vaak hebben zangers de neiging om de onderkaak gespannen te houden tijdens het zingen, het geeft een beetje het gevoel dat je controle hebt over je stem, maar in het echt is dat helemaal niet zo. Vaak lopen een aantal spieren van de kaak langs het strottenhoofd als er spanning komt op deze spieren dan wordt het strottenhoofd vast gezet en kan deze niet meer vrij bewegen. Vaak wordt de onderkaak gebruikt om te articuleren, de oorzaak hiervan is dat de lippen en het de tong niet actief zijn om medeklinkers te vormen. Daarom moet je tijdens het zingen of spreken oefenen om te articuleren door je tongpunt en lippen te gebruiken en de onderkaak ontspannen te laten. De onderkaak zal wel meebewegen tijdens het articuleren, maar dit is meestal vanzelf sprekend.

Let er vooral op dat je de kaak niet vooruit duwt het moet een natuurlijk gevoel zijn die je krijgt en de kaak moet er als het ware naar je toe vallen als je de mond open doet. Als je dit wil oefenen kun je de met je wijsvinger een oefening doen, je kunt dan met de palm van je hand draaien en deze naar de zijkant zetten en je vinger zo verticaal mogelijk houden. Je zal dan merken dat je minder beweging in je onderkaak voelt want bij een gespannen kaak zal je in je vinger bijten.

Zingen met een losse kaak is belangrijk voor de gezondheid van de stem. Maar er is nog een andere reden om de kaakbeweging bij het zingen zo rustig mogelijk te laten gebeuren.
Met name de beweging waarbij je de onderkaak naar voren duwt kan flinke schade in het kaakgewricht veroorzaken.
Ook het te ver openen van de mond kan voor grote problemen zorgen. In beide gevallen trek je het kaakgewricht namelijk uit de kom…

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *